Olkapää -vaivojen hoito ja ennalta ehkäisy

Olkapää on ihmisen liikkuvimpia niveliä, se on käytössä jatkuvasti ja rasitukset ovat sen mukaiset.

Tässä blogiartikkelissa käyn läpi kiropraktikon näkökulmasta olkaniveltä sekä hartian aluetta, erityisesti lapatuen ja nivelten toiminnan kannalta. Kerron myös mikä näissä voi mennä pieleen ja mitä asialle voi tehdä.

Jos mietit, mistä johtuu olkapään kipu tai mikä auttaa olkapään kipuun, niin kannattaa jatkaa lukemista.

Olkapään laajat liikkeet mahdollistavat käsien ketterän käyttämisen tilanteessa kuin tilanteessa. Tätä hienoa ominaisuutta ei tule aina arvostaneeksi ennen kuin jokin menee vikaan. Valtaisa liikkuvuus vaatii myös tukilihaksilta erittäin paljon, joten rasitusvammat ovat hyvin yleisiä sekä urheilijoilla että ruumiillista työtä tekevillä.

Olkapään lihakset voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan: syvempiin kiertäjäkalvosimen lihaksiin, jotka osaavat tukea olkapäätä, sekä pinnallisempiin liikuttajalihaksiin.

Nimensä mukaisesti olkapäätä tukevat lihakset pitävät olkavarren pään nivelkuopassa ja toimivat aktiivisesti tekemällä hienosäätöä olkapään liikkuessa. Isommat tukilihakset taas on suunniteltu tuottamaan laajat liikkeet, voimaa sekä räjähtävyyttä.

 

Mistä johtuu olkapään kipu

 

Vaihtelevat tehtävät olkapään toiminnassa vaativat lihaksilta tiettyjä ominaisuuksia. Kun kiertäjäkalvosin tekee jatkuvaa tukityötä, niin kestävyys on etusijalla, jotta lihakset jaksavat niveleen kohdistuvat rasitukset. Näiden tasapainon häiriintyessä kiertäjäkalvosimen toiminta kärsii eikä yhteispeli suju enää hyvin.

Liikuttajalihakset yrittävät hoitaa heikosti aktivoituvien tukilihasten työn, vaikka niitä ei siihen olekaan suunniteltu. Tämän seurauksena olkapäähän kohdistuu vieläkin enemmän haitallisia voimia, jotka ylläpitävät noidankehää ja vaikeuttavat tilannetta.

Olkapää kivun hoito

Olkapään omien lihasten lisäksi lavan aluetta tukevilla lihaksilla on tärkeä rooli. Niiden tehtävänä on vetää lapaluuta taaksepäin ja alas sekä vetää lavan sisäpintaa napakasti rintakehää vasten.

Lavan tukilihasten toiminta varmistaa olkapäille mahdollisimman tukevan alustan, jonka varassa liikuttaa olkapäätä ja vähentää ylimääräistä rasitusta aiheuttavat yllätykset.

Kun lapaluun hallinta pettää, tukilihakset joutuvat ylitöihin yrittäessään korjata lapaluusta johtuvia ylimääräisiä liikkeitä. Lavan tukilihasten toimintaan vaikuttavat etenkin niiden oma kunto, mutta myös hartian ja rintalihaksen kireys.

Lavan lihakset ovat huomattavasti heikompia kuin olkapään etu- ja yläpuolen lihakset. Tällöin hartiat helposti nousevat korviin ja olkapäät kiertyvät eteen heikentäen tärkeiden tukilihasten tehokkuutta.

 

Kipeä olkapää toipuu nopeammin lihasharjoitusten avulla

 

Yleinen olkapään harmi onkin tukilihasten ylirasittuminen. Riittämätön lepo tai lihasten kuntoon nähden liikarasitus johtaa lihaksen ärtymiseen sekä jänteen tulehtumiseen. Näitä vaivoja on onneksi helppo ennaltaehkäistä vahvistamalla hartian lihaksia kuminauhan avulla.

Sopivan kevyt jumppa kuminauhalla herättelee lihaksia sekä näiden hermostusta ja valmistelee ne toimintaan.

Olkapään ja hartian vahvistuksessa on tärkeää käyttää riittävän kevyttä vastusta. Tällöin oikeaa lihasta jaksaa käyttää riittävän pitkään ja tehokkaasti, eikä keho ota käyttöön muita lihaksia kompensoimaan heikkoa osaa.

Olkapään varhaisessa hoitovaiheessa nivelen liikkeen vapauttaminen on tärkeää, jotta olkanivelen käyttö olisi mahdollisimman normaalia. Tämä onnistuu sekä niveltä että lihaksia käsittelemällä.

Myös mahdollisimman varhain aloitettu lihasten aktivointiharjoittelu nopeuttaa toimintakyvyn palautumista.

Tärkeimmät harjoittelukohteet ovat kiertäjäkalvosimen yhteistyö ja oikea-aikainen toiminta. Tähän hyvä liikeharjoitus on kevyen pallon hidas pyörittäminen seinää vasten.

Toinen pätevä liike on lapatuen vahvistus lapapunnerruksilla tai lapalyönneillä. Nämä yhdistettynä rintalihaksen ja hartian venyttelyyn voivat vähentää oireilua viikkoja tai jopa kuukausia.

 

Testaa yläselän liikkuvuus

 

Olkapäähän voi kohdistua myös tapaturmaisia vammoja, esimerkiksi talvikeleillä liukastuminen ja suoralla kädellä vastaanottaminen. Tällöin nivelkapseliin tai lihas-jännealueelle voi tulla liikerajoitus vaikkapa repeämän aiheuttaman arpikudoksen vuoksi.

Suoraan olkapään liikkuvuuteen vaikuttavia tekijöitä on monia. Täyteen liikkeeseen päästäkseen olkapää tarvitsee apua lavan joustosta, jolloin lavan tukilihasten kireys ja liikkuvuus on tärkeää. Ylirasittuneet ja kiristelevät lihakset eivät myötäile.

Toki vuorovaikutus kulkee myös toiseen suuntaan. Hyvä esimerkki lavan tukilihaksia kuormittavasta tekijästä on olkapään sisä- ja ulkokierron puute, jolloin lapa myötäilee enemmän liikkeessä.

Myös yläselän liikkuvuudella on tärkeä rooli olkapään toiminnassa. Eteenpäin kumara ryhti vaikeuttaa etenkin nostoliikettä.

Tämä on jokaisen helppo itse testata nostamalla molemmat kädet sivukautta niin ylös pään päälle kuin mahdollista ja toistamalla tämä sekä hyvässä ryhdissä että eteenpäin lysähtäneessä asennossa. Aiheeseen liittyen kannattaa lukaista myös Kristan blogi rintarangasta.

 

Hoida olkapään vaiva ajoissa kiropraktikolla

 

Vaivan laadusta huolimatta, aikaisessa vaiheessa aloitettu hoito ja kuntoutus ovat ratkaisevassa asemassa. Niiden avulla voidaan estää lihasten heikkenemistä ja nopeuttaa kivuttomien liikkeiden palautumista.

Pitkittyneessä olkapääkivussa hoito on aina hankalampaa, sillä keho oppii välttämään nivelen käyttöä.

Kipu olkapäässä lisää tietenkin lihasjännitystä kehon suojatessa arkailevaa aluetta, jolloin hartian ylimääräinen käyttö nostoliikkeen apuna on yleistä. Tästä seuraa jumitusta ja päänsärkyä niska-hartian alueella.

Miten olkapää sitten oireilee, kun jokin menee vikaan? Kiertäjäkalvosimen lihaksiin ja jänteisiin liittyvät vaivat tuntuvat pahimmalta liikutettaessa kättä pään yläpuolella ja takaisin. Keskellä liikettä tuntuvaa oiretta kutsutaankin osuvasti kipukaareksi, kivun voimistuessa kohdassa, jossa kudosten rasitus on voimakkaimmillaan.

Tietysti myös muunlainen olkapään käyttö, kuten tavaroiden nostelu tai kannattelu, aiheuttaa kipua ärtyneellä alueella ja kipuilevan puolen päällä nukkuminen saattaa herättää yöllä.

 

Olkapään tutkiminen on tarkkaa salapoliisityötä

 

Olkapään lihakset ovat myös pahamaineisia säteilemään kipua lähelle ja kauas. Tyypillisesti säteily osuu olkapään itsensä alueelle, mutta saattaa ulottua myös käsivarteen, sormiin sekä jopa niskaan. Kirjavasta kipuilusta johtuen olkapään tutkimus onkin välillä tarkkaa salapoliisityötä.

Lihasten lisäksi niskan alueen kireydet tai hermopinteet saattavat vaivata olkavarren alueella. Kun olkapään lihasten hermotus heikentyy, niin keho joutuu ponnistelemaan tehdäkseen parhaansa ja seurauksena on ylirasitus.

Olkapää anatomisena kokonaisuutena on loppujen lopuksi kohtalaisen yksinkertainen. Siihen vaikuttavat muut tekijät sekä toiminnallinen puoli tekevät kuitenkin kokonaiskuvan hahmottamisesta välillä haastavaa. Olkapään vaivat ovat siksi monesti pitkäkestoisia.

Tärkeintä on olkapään riittävä huolto ja kivun ennakoiminen, jo ennen kuin vaivoja pääsee syntymään.

Tervetuloa vastaanotolleni, jos kiinnostuit olkapään hoidosta tai jos sinulla on muita tuki-ja liikuntaelimistöön liittyviä vaivoja tai jos kehosi kaipaa huoltoa.

Varaa aika Tampereelle

 

Jari Salminen
Kiropraktikko D.C.