Niska-hartiavaivat ja päänsärky kiropraktikon vastaanotolla

Yksi yleisimmistä vaivoista kiropraktikon vastaanotolla on, yllätys yllätys niska-hartiavaivat. Niitä mahtuu kiropraktikon työlistalle päivittäin, monen sorttisia.

Yleisimpiä oirekuvia niska-hartiaseudulla on hartioiden ja niskan alueen jumi, kireys, jäykkyys, särky ja kipu. Päänsärky kuuluu myös tähän listaan, sillä valtaosalla niska-hartiavaivat aiheuttavat päänsärkyä. Pelkkä niskasärky ilman päänsärkyä onkin itse asiassa huomattavasti harvinaisempi tulosyyy kuin niskasäryn ja päänsäryn yhdistelmä.

 

Lihaskireys ja fasettilukko usein niska-hartiasäryn ja päänsäryn takana

 

Niskan ja pään alueella päänsärkyä aiheuttavat sekä lihasjumit että etenkin yläkaularangan nivelten liikehäiriöt eli ns. fasettilukot.

Etenkin kaulan etupuolen lihakset ja purentalihakset ovat ovelia, niillä on nimittäin taito heijastaa kipua pään alueelle, oireillen migreeninä, otsapäänsärkynä, silmäsärkynä, särkynä kulmakarvojen alueella, ohimopäänsärkynä ja joskus myös takaraivopäänsärkynä. Niska-hartiaseudun alueen selän puolen lihaksista erityisesti epäkäslihas ja kallonpohjan lihakset ovat mestarillisia heijastamaan päänsärkyä kallonpohjan ja takaraivon alueelle.

Hartiat jumissa -tilanne on hyvin yleinen vaiva omalla vastaanotollani. Kun hartiat ovat jumissa, usein ne myös särkevät. Mutta moni kokee pelkkää jumia ja jäykkyyttä, ilman särkyä.

Tällainen jumitilanne on monelle ikävä ja häiritsevä vaiva, johon apu on yhtä lailla tervetullutta kuin särkyynkin. Hartiat on todella helppo saada jumiin, ja vaaravyöhykkeellä on meistä moni.

Riittää, että tekee näyttöpäätetyötä, tai opiskelee. Tai että lukee paljon. Tai tekee paljon käsitöitä. Tai että altistuu esim. ilmanvaihtolaitteesta tai avoimesta ikkunasta tulevalle vedolle.

 

Kun hieronta ei riitä

 

Kun niska-hartiaseutu on jumissa, on luonnollista, että tilanteelle yrittää ensin itse tehdä jotakin. Niin on hyväkin.

Jos venyttely, liikkuvuusharjoitteet ja jumppa auttavat, ja vievät vaivat pois, mahtavaa! Niska-hartiavaivat ovat kuitenkin yllättävän usein aika itsepintaisia, eikä niistä ole kovin helppoa ahkerallakaan työllä päästä itse eroon.

Hieronta on tähän tilanteeseen monelle toimiva ratkaisu, ja moni käykin niska-hartia -hieronnassa säännöllisesti. Omalla vastaanotollani moni niska-hartiaongelmista kärsivä kokee silti, ettei säännöllinen hierontakaan riitä pitämään oireita kurissa.

Kiropraktiikasta on löytynyt monelle helpotus hankaliin niska-hartiaoireisiin. Syynä on useimmiten se, että niska-hartia -seudun ongelmat ovat monissa tapauksissa niveltasolla. Eli jumiutuneissa ylärintarangan tai kaularangan nikamissa, ja yllättävän usein myös ylimpien kylkiluiden nivelissä.

 

Niska-hartiavaivat ja niiden yksilöllinen hoito

 

Mitä kiropraktikko sitten tekee niska-hartia -alueen vaivoista kärsivälle? No, hoitohan luonnollisesti yksilöidään kunkin asiakkaan tilanteen eli oireiden ja löydösten mukaan.

Jokaisella on oma yksilöllinen ”kokoelmansa” nivelten ja lihasten häiriöitä, siksi myös hoitokin on eri ihmisillä vähän erilainen.

Itse koen että perusteellinen niska-hartiaseudun ja päänsärkyjen kiropraktinen hoito pitää sisällään rintarangan ja kaularangan nivelmanipulaatiohoidon lisäksi rintarangan seudun lihasten, olkapäiden lihasten, rintalihasalueen, olkavarsien lihasten sekä kaulan ja pään alueen lihasten, purentalihasten sekä mahdollisen vagus-hermon ärsytyksen huomioimisen.

 

Kiropraktikko on manipulaatiohoidon koulutettu erikoisammattilainen

 

Useimmiten niska-hartiavaivoissa ja päänsäryissä ongelmia löytyy sekä rintarangasta että kaularangan alueelta. Jos nyt jonkinlaista ”tyypillistä” tilannetta haluaa kuvailla, niin useimmiten niska-hartiakivuista kärsivällä on fasettinivelten toimintahäiriöitä (eli ns. fasettilukkoja) sekä rintarangan että kaularangan alueella. Kaularangan fasettinivelten liikehäiriöt ovat todella usein päänsärkyjen taustalla.

Nämä huonosti liikkuvat nivelet käsitellään paremmin liikkuviksi erilaisin manipulaatiotekniikoin, joko käsin tai nivelmanipulaatioon kehitetyn käsikäyttöisen instrumentin tai kiropraktikon hoitopöytään integroidun liikkuvan osan avulla.

Koulutetut kiropraktikot (D.C.) on  AINOA  Suomessa toimiva nivelten ja lihasten toimintahäiriöihin erikoistunut ammattikunta, jolla on takanaan pitkä (5-vuotinen) ja perusteellinen (yliopistotasoinen) koulutus. Nivelmanipulaatio koulutetun ja kokeneen kiropraktikon käsissä on tarkkaa ja hellävaraista työtä, ja siksi turvallista.

Koulutettu kiropraktikko osaa arvioida, missä tapauksissa manipulaatiohoitoa ei kannata tehdä. Myös asiakkaan omat toiveet hoitomenetelmistä huomioidaan.

 

Kiropraktikko on myös taitava käsittelemään lihaksia

 

Manipulaatiohoidon lisäksi lihaskireydet on hyvien hoitotulosten aikaansaamiseksi syytä ottaa huomioon. Lihaskireyksiä kertyy helposti sekä yläselän lihaksiin että olkapään ja hartian seudun lihaksiin.

Lihaskireyksiä löytyy yleisesti myös sekä niskan (etenkin kallonpohjan) lihaksista että kaulan alueen lihaksista (etenkin sterno-cleido-mastoid -lihaksesta).

Myös pään ja kasvojen alueen lihakset ja purentalihakset ovat isossa roolissa etenkin päänsäryissä. Lihaksia kiropraktikko käsittelee erilaisin lihas- ja fasciakäsittelytekniikoin.

 

Torticollis ja miten sitä hoidetaan

 

Akuutein toiminnallinen niskavaiva on ns. torticollis (suomeksi kierokaula). Torticolliksessa niska jää syystä tai toisesta hyvin itsepäiseen ja hankalaan virheasentoon, josta liikuttaminen aiheuttaa voimakasta kipua. Yllättävän usein tällaisen akuutin ja hankalan niskajumin (torticollis) osasyynä on niskaan osunut esim. avoimesta ikkunasta tullut ”veto”.

Torticollikseen kuuluu niskan äärimmäisen rajoittunut liikelaajuus useimmiten lähes kaikkiin liikesuuntiin, sekä kova liikekipu. Torticollista voi hyvin hoitaa kiropraktikon toimesta, ja se on yllättävänkin kiitollinen hoidettava.

Oman kokemukseni mukaan huomattavan itsepintaisilla lihaskireyksillä on vahva rooli torticolliksessa. Torticolliksen hoito tarvitsee usein manuaalisen hoidon lisäksi lääkehoitoa, mieluusti sekä tulehduskipulääkkeen että lihasrelaksantin.

Hankala ja kiusallinen vaiva, mutta ehdottomasti hoidettavissa, jopa ihan muutamalla hoitokerralla.

 

Ylin kylkiluu, migreeni ja TOS (Thoracic Outlet Syndrome)

 

Hartian etupuolella soliskuopassa sijaitsevan ylimmän kylkiluun (1. costa-liitos tai 1. costo-transversus -nivel lääkärikielellä) yleisimpiin lukko-oireisiin kuuluu hartiajumi, hartiasärky, niskajumi, niskakipu, päänsärky ja jopa migreeni.

Jumiutunut ylin kylkiluu aiheuttaa usein ns. TOS-oiretta eli yläraajassa tuntuvaa hermosäryn omaista kipua tai puutumisen tunnetta. TOS-oirekuvassa saattaa olla myös mm. käden/yläraajan kömpelyyttä ja voimattomuutta, sekä hartia-alueen ja lapaluun seudun sekä rinnan kipua.

Ylin kylkiluu ja sen lukkotila on erittäin yleinen. Onneksi se on osaavissa käsissä helpohko ja hyvin kiitollinen käsiteltävä. Sen aiheuttamat oireet saadaan yleensä hyvään kuriin ihan muutamalla hoitokerralla.

Toki ylimmän kylkiluun hoitoon on syytä yhdistää myös siihen kiinnittyvien lihasten käsittely, tuo kylkiluu kun toimii (solisluun ohella) kiinnityskohtana muutamille todella helposti kiristyville lihaksille, jotka aiheuttavat paljon mm. päänsärkyä sekä vagus-hermon ärsytystä.

 

Niskan ryhti ja ”emännän kyttyrä”

 

Rintarangan yläosa (rintarangan 1. nikamasta rintarangan 4. nikamaan) on monella todella jäykkä, tiukka, kireä tai lukkoinen.

Itse ajattelen että ylärintarangan tyytyväisenä pitäminen omatoimisesti on erityisen hankalaa, sillä sille alueelle kohdistuu yhtäältä todella paljon etenkin ergonomista rasitetta (etenkin näyttöpäätetyöstä), ja toisaalta tuo alue on jo valmiiksi poikkeuksellisen jäykkä ja jämäkkä. Väittäisin että rintarangan yläosa on koko selkärangan jähmein kohta ihan kaikilla meillä.

On kuitenkin tärkeää, että tämä alue selästä toimii hyvin. Etenkin pään kääntäminen sekä niskan ja pään hyvän ryhdin ylläpitäminen vaatii hyvin liikkuvan ylärintarangan.

Lisäksi uskon vankasti, että ylärintarangan hyvä ja vapaa liike tavallaan myös ”suojaa” kaularankaa, erityisesti sen alaosaa, ylimääräiseltä rasitukselta. Näin ollen rintarangan yläosan liikkuvana pitäminen saattaa hyvinkin ennaltaehkäistä kaularangan nivelrikkoa!

Oirekuvista huono pään ja niskan kiertoliike, yläselän ja niskan kiputilat, ns. ”emännän kyttyrä” tai ”emännän kyhmy” sekä käsien puutuminen (etenkin nukkuessa) liittyvät usein rintarangan yläosan lukkotiloihin.

 

Emännän kyttyrän hoito

 

”Emännän kyttyrä” tai ”emännän kyhmy” on melko yleinen tulosyy kiropraktikon vastaanotolle. ”Emännän kyttyrä” on rintarangan yläosan alueelle muodostunut eräänlainen ”ryhtivirhe”. Tuo aluehan on erityisen altis työergonomialähtöisille ongelmille etenkin näyttäpäätetyötä tekeville.

Rintarangan yläosa on tulilinjalla senkin vuoksi, että pään paino on huomattava sirokokoisten rintarangan nikamien kannateltaviksi. Lisäksi pään asennon hallinta on itse asiassa melko haastavaa: useimmat meistä ikävä kyllä ”roikottavat” huomaamattaan päätään kehon ryhtilinjan etupuolella, etenkin näyttöpäätteen ja puhelimen, tai esim. käsityön äärellä.

Tällainen asento aiheuttaa pikkuhiljaa, vuosikausia toistuessaan, ryhtimuutoksen, jossa rintarangan yläosan jo valmiiksi hieman taaksepäin pyöristyvä (kyfoottinen) muoto korostuu.

”Emännän kyhmy” on kelpo hoidettava kiropraktikon vastaanotolla. Siihen saadaan kyllä hyvä liike ja mukava, kivuton olo manipulaatiohoidon ja lihaskäsittelyn yhdistelmällä. Ison ryhtimuutoksen aikaansaaminen sellaisen jo muodostuttua sen sijaan onkin jo hankalampaa. ”Emännän kyhmyn” hallinnassa kannattaa keskittyä siihen, ettei se enää voimistuisi.

Kiitos ajastasi ja mielenkiinnostasi. Ja tervetuloa vastaanotolleni, autan sinua mielelläni niska-hartiavaivojesi tai päänsärkysi kanssa.

Vastaanottoni on Tampereella The Back Roomissa (Papinkatu 19) ja Seinäjoella Fysio-Ketelän tiloissa (Puskantie 23).

Varaa aika Tampereelle tai Seinäjoelle

Krista Ketelä (ent. Krista Valli)
Kiropraktikko D.C.