Kiropraktiikka

 

Kiropraktikko on taitava käsityöläinen, jonka työkalupakista löytyy monenlaisia hoitotekniikoita kivun nitistämiseksi ja lihasten, nivelten, sekä hermoston toiminnan normalisoimiseksi.


Mitä kiropraktiikka on?

Kiropraktiikka on terveydenhuollon ala, joka on keskittynyt tutkimaan, hoitamaan ja ehkäisemään tuki- ja liikuntaelimistössä esiintyviä toimintahäiriöitä. Erityistä huomiota kiinnitetään nikamien, lihasten ja hermoston välisiin vaikutusmekanismeihin, jotka ovat tärkeitä hyvän terveyden ylläpitämiseksi.

 

Mitä kiropraktikko tekee?

Kiropraktikko on tutkii ja hoitaa selkärangassa ja muissa nivelissä esiintyviä toimintahäiriöitä, sekä akuutteja että kroonisia.

Kiropraktikko käyttää monia erilaisia nivelmanipulaatio- ja pehmytkudostekniikoita poistaakseen kipua ja särkyä sekä jäykkyyttä aiheuttavia häiriötiloja. Nämä toimintahäiriöt ovat joskus kivuttomia, eivätkä sen seurauksena aina tule huomatuiksi.

 

Miten tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöt syntyvät?

Selkänikamien ja raajojen välisten nivelten, lihasten ja hermoston toimintahäiriöitä voi esiintyä jo lapsuudessa esim. vaikean synnytyksen seurauksena tai kehoon kohdistuvasta vammasta esim. kaatuessa tai pudotessa.

Myöhemmin näitä toimintahäiriöitä voi syntyä monista eri syistä. Esim. istumatyö, liukastumiset ja kaatumiset, urheiluvammat, liian vähäinen tai yksipuolinen liikunta, stressi, huono työergonomia tai esim. liikenneonnettomuudet aiheuttavat häiriötiloja tuki- ja liikuntaelimistölle.

Näitä toimintahäiriöitä esiintyy ajoittain lähes jokaisella ihmisellä, mutta niitä ei ole aina helppo tiedostaa. Siksi sinun kannattaa tarkistuttaa selkäsi kiropraktikolla säännöllisesti – aivan kuten tarkistutat silmäsi, hampaasi ja verenpaineesi. Monet ihmiset huoltavat ja korjauttavat autoaan useammin kuin selkäänsä.

 

Milloin kannattaa mennä kiropraktikolle? 

Kiropraktikon pääasiallista työsarkaa on monenlaiset niskan ja selän alueella, raajoissa, sekä ääreisnivelissä (esim. olkapää, lonkka) esiintyvät kivut ja säryt, jumit ja puutumiset. Kiropraktikko kohtaa paljon myös migreenistä tai muunlaisista päänsäryistä tai huimauksesta kärsiviä asiakkaita.

Koska selkärangan alueen hermoärsytys voi aiheuttaa myös monenlaisia ns. elimellisiä vaivoja, voi kiropraktisesta hoidosta saada apua esim. närästysvaivoihin, rytmihäiriöihin tai kohonneeseen verenpaineeseen. Monet asiakkaat voivat hyvin, koska he käyvät kiropraktikolla säännöllisesti ennaltaehkäisevässä hoidossa.

Kiropraktikon tavoitteena on edistää kehon hyvinvointia poistamalla kehosta hermoärsytys ja epätasapainotilat. Hyvin toimivasta selästä hyötyvät kaikki, ja kiropraktikon antama hoito sopii kaikenikäisille.

 

Apua selkäkipuun

Erilaiset selkäkivut ovat yleisin syy hakeutua kiropraktikon hoitoon.

Kiropraktikko on erikoistunut selän toiminnan häiriöihin, ja kiropraktikon hoidosta paras apu löytyykin tilanteissa, joissa selkä oireilee, mutta rakenteellista syytä kipuihin ei löydetä. Röntgenkuva kun ei kerro koko totuutta eli sitä, miten selkä toimii, eikä selkäkipu aina johdu heikoista vatsalihaksistakaan.

Kiropraktikon vastaanotolle voi turvallisin mielin hakeutua selässä todetusta rakenteellisesta viasta huolimatta. Vaikka selässäsi olisikin todettu esim. selkärankarappeumaa (”kulumaa”), nikamansiirtymä (spondylolisteesi), välilevyn pullistuma, yliliikkuvuutta tai vaikka selkäsi olisi jopa kirurgisesti operoitu, voit silti saada huomattavaa apua kiropraktikon hoidosta.

Esimerkiksi alaselkäkipujen syy voi usein johtua lantion alueen nivelten (SI-nivelten) ja lihasten toimintahäiriöistä. Lantion häiriöitä on turvallista hoitaa vaikka selkä olisi leikattukin.

Blogistamme voit lukea lisää mm. SI-nivelvaivoista ja lannerangan aiheuttamista selkäkivuista.

 

Kiropraktikon koulutus

Kiropraktiikka on maailman kolmanneksi suurin terveydenhuollon ala. Maailmalla on tällä hetkellä yli 100 000 koulutettua kiropraktikkoa, joista n. 100 toimii Suomessa.

Kiropraktikon tutkintoon vaaditaan 5-vuotinen yliopistokoulutus, joka vastaa esikliinisten vuosien osalta lääkärikoulutusta. Harvalla muulla ammattilaisella on yhtä pitkä ja laaja-alainen koulutus selän toimintaan ja sen ongelmiin kuin kiropraktikolla. Kiropraktikko on koulutettu tunnistamaan hoidon mahdolliset vasta-aiheet ja hänellä on myös valmiudet tulkita röntgen- tai MRI kuvia.

Kokeneen kiropraktikon vastaanotolla olet osaavissa ja turvallisissa käsissä.


Ammattioikeudet

Kiropraktikko on Valviran nimikesuojaama terveydenhuollon ammattihenkilö. Vain erityisen ammattikoulutuksen saaneet henkilöt saavat käyttää nimikettä kiropraktikko. Kiropraktikolla on vakuutus potilasvahinkolain mukaisen vastuun varalta.

 

The Back Roomin kiropraktikot

Meillä The Back Roomissa sinua palvelevat kiropraktikot Krista Ketelä (ent. Krista Valli), Anu Härmä-Hietavala ja Jari Salminen. Voit luottaa koko kiropraktikko -tiimin asiantuntevaan ja kokonaisvaltaiseen hoitoon.