Funktionaalinen ravintoterapia

 

Ravintoterapeutilla käynnin yhteydessä asiakas saa yksilöllisen, ravintoterapeuttisen terveyden tukiohjelman lisäravinnesuosituksineen.

 

Mitä on funktionaalinen ravintoterapia?

Funktionaalinen ravintoterapia on osa funktionaalista lääketiedettä, jonka tavoitteena on edistää terveyttä, ennaltaehkäistä sairastumista ja helpottaa jo ilmentynyttä sairautta tasapainottamalla kehon fysiologisia toimintoja.

Ruoalla, jota syömme, on valtava merkitys terveydentilamme. Se voi olla joko elimistöä korjaavaa tai tuhoavaa. Ravinnolla on siis todellakin väliä meidän terveyden ylläpitämisessä ja edistämisessä.

Hyvällä ravitsemuksella voidaan jopa pysäyttää alkaneen sairauden eteneminen, tästä hyviä esimerkkejä ovat diabetes tai rasvamaksa.

 

Funktionaalinen ravintoterapia edistää terveyttäsi kokonaisvaltaisesti

Funktionaalinen ravintoterapia on kokonaisvaltaista terveyden edistämistä, jossa kiinnitän huomion juuri sinun tarpeisiisi räätälöidyn ruokavalion ohella, myös ruuansulatuksen ja suoliston optimaaliseen toimintaan, oksidatiivista stressiä poistavien antioksidanttien riittävään saantiin ja hiljaisen tulehduksen minimoimiseen.

Geenimme säätelevät pitkälti myös terveystekijöitämme. Hyvällä ruokavaliolla ja muilla terveyttä edistävillä tekijöillä voidaan jopa estää mahdollisten geeniperimässämme olevien sairauksien puhkeamista, kuten sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä tai muistisairaudet.

Haluan ohjata ihmisiä syömään terveellisesti ja hallitsemaan tämän päivän houkutuksia, runsasta sokerin käyttöä ja eines- ja pikaruokateollisuuden aikaansaamaa terveyden raunioitumista.

Usein jo puhjenneita terveysongelmia voidaan korjata oikealla ravitsemuksella, tarvittaessa myös erilaisilla lisäravinteilla. Suoliston mikrobitasapainotus on ravintoterapiassa tärkeässä roolissa, samoin tukkoisen aineenvaihdunnan ja maksan toksisuuskuorman purkaminen.

 

Mitä ravintoterapiakäynnillä tapahtuu?

Ensimmäiselle ravintoterapiakäynnille varataan 1,5 tuntia aikaa. Yksilöllinen ruokavalio ja ravintoterapeuttinen terveyden tukisuunnitelma rakentuu asiakkaan terveydentilahaastattelusta, ruokatottumusten läpikäymisestä ja ennakkoon täytetyn ruokapäiväkirjan analysoinnista.

Lisätietoja saadaan erilaisista laboratoriokokeista sekä tarvittaessa funktionaalisista terveystesteistä mm. laajasta ruuansulatustestistä tai kehon hormonitoimintoja mittaavasta Dutch Plus testistä.

Puolentoista tunnin käynnin jälkeen asiakas saa mukaansa yksilöllisen ravintoterapeuttisen terveyden tukiohjelman lisäravinnesuosituksineen. Lisäravinteina käytämme mm. erilaisia luonnon antimikrobisia yrttejä, aminohappo- ja rasvahappovalmisteita sekä ruokapohjaisia ja synteettomia ravintolisiä.

Terveyden tukisuunnitelmaa tarkistetaan tarvittaessa prosessin aikana. Tuloksiin vaikuttaa asiakkaan sitoutuneisuus sovittuun tukiohjelmaan sekä aika, jonka keho tarvitsee työskennelläkseen itsensä terveeksi. Ravintoterapian tehtävänä on antaa asiakkaalle tarvittavat tiedot ja taidot terveellisestä ravitsemuksesta sekä toimia henkisenä tukena koko prosessin ajan.

Tämän lisäksi kartoitamme myös asiakkaan muita elämäntapoja, kiinnitämme huomion hyvään unenlaatuun, oikeanlaiseen liikuntaan ja stressin hallintaan. Stressitekijöillä on suuri vaikutus terveydentilaamme. Ravintoterapiakäynnin yhteydessä saat myös stressinhallintaan liittyviä suosituksia.

Ravintoterapialla on saatu hyviä vaikutuksia mm. seuraaviin terveysongelmiin:

 • Ruuansulatuskanavan häiriöt (närästys, refluksi, ripuli, ummetus, turvotus, ilmavaivat, IBS,IBD, Crohnintauti ja keliakia, imeytymishäiriöt mm. raudan ja B12- vitamiinin puute)
 • Hormonaaliset ongelmat, PMS, kuukautisongelmat, endometrioosi, PCOS, lapsettomuus, vaihdevuosiongelmat, kilpirauhasen toiminnan häiriöt
 • Metabolisen oireyhtymän oireet, kuten kohonnut verenpaine, kolesteroli, maksa- ja verensokeriarvot
 • Diabetes
 • Heikentyneen immuunipuolustuksen vahvistaminen, esim. infektiokierteissä kuten virtsatie- ja poskiontelotulehdukset
 • Allergia ja astma
 • Päänsärky ja migreeni
 • Turvotus, fibromyalgian oireet
 • Autoimmuunisairaudet
 • Reuma, nivelrikko, osteoporoosi
 • Krooninen väsymysoireyhtymä CFS
 • Homealtistus, kemikaaliyliherkkyyden aiheuttamat oireet
 • Makeanhimon hallinta
 • Painonpudotus ja painonhallinta

 

Ravinto ja raskaus

Suunnitteletko raskautta tai oletko raskaana? Äidin ruokavaliolla on tärkeä merkitys sikiön kehitykselle ja ravinnon saannille.

Jo raskautta suunniteltaessa äidin on hyvä tukea hormonitoimintoja ja kuukautiskiertoa funktionaalisella ravintoterapialla ja näin myös lisätä raskaaksi tulon mahdollisuutta.

Myös isien on tärkeää huomioida terveellinen ravitsemus ja puhdas lisä- ja kemikaalivapaa elämä.

 

Nordic laboratorion terveystestit tukena

Ravintoterapian yhteydessä on mahdollista tutkia tarkemmin terveydentilaa tanskalaisen Nordic laboratorion funktionaalisilla terveystesteillä.

Kauttani on saatavissa mm. laaja ruuansulatustesti GI MAP, hormonitoimintoja tutkiva Dutch Plus testi (mm. raskaustoiveissa tai vaihdevuosissa), stressitesti (kortisoli- ja lisämunuaishormonitasot), ruoka-aineallergia ja -yliherkkyystestejä, virtsan orgaaniset hapot -testi, laaja kilpirauhaspaneeli, borrelioositesti sekä paljon muita testejä. Kysy lisää!

 

Vitamiini- ja hivenainemittaus

Moni nauttii tänä päivänä ihan sattumanvaraisesti erilaisia lisäravinteita, tietämättään imeytyvätkö ne keholle vai eivät. Esimerkiksi erilaiset ruuansulatuksen ja suoliston toiminnan häiriöt vaikuttavat herkästi ravintoaineiden imeytymiseen.

Vitamiini- ja hivenainemittaus on hyvä tapa kartoittaa vitamiini- , hivenaine- ja rasvahappotasosi. Erilaiset sairaudet kuluttavat keholta ravintoaineita ja siten lisäävät ravintoaineiden tarvetta.

Erilaiset vitamiini-, hivenaine- ja rasvahappopuutokset ovat valitettavan yleisiä, vaikka ruokaa on tarjolla yllin kyllin. Ravintoainepuutokset ovat mahdollisia ja puutokset voivat lisätä riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin. Tästä esimerkkeinä mm. D-vitamiinin puute, joka aiheuttaa osteoporoosia ja heikentää immuunipuolustusta. Veren huonot rasva-arvot taas lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

 

The Back Roomin ravintoterapeutti

Meillä The Back Roomissa sinua palvelee ravintoterapeutti Virpi Hoffrén. Voit luottaa Virpin asiantuntevaan ja kokonaisvaltaiseen hoitoon.

Varaa aika Virpille suoraan netistä tai puhelimella 040 508 1980.