”Krooninen yläselän kipu helpotti kiropraktikon hoidossa”

Krooninen yläselän kipu sai Eetu Hakkisen, 27, hakeutumaan kiropraktikko Krista Vallin vastaanotolle. Eetun selkäkipu sai alkunsa kesämökin remonttihommissa jo kolmisen vuotta sitten. Siitä lähtien Eetu on hakenut ahkerasti apua selkävaivaansa eri asiantuntijoilta.

”Tätä on ollut mun arki yli kolme vuotta yläselkävaivan kanssa. Eikö kuulosta aika puuduttavalta? Olen käynyt vaivan takia työterveyslääkärin vastaanotolla, useilla eri hierojilla, fysioterapeuteilla, naprapaatilla, osteopaatilla, fysiatrian poliklinikalla TAYSissa fysiatrien tutkittavana. ”

Hoitokeinoja ovat olleet kipulääkkeet, erilaiset harjoitteet, TENS-laite ja lämpö/kylmähoidot.

”Niiden lisäksi koitin kaikenlaisia omahoitokeinoja, jotta kivut eivät olisi osa arkea. Selkä on kuvattu myös magneettitutkimuksella sekä röntgenillä. Mitään rakenteellista poikkeamaa kuvantamistutkimukset eivät tuoneet esille. Onneksi. Tai toisaalta, olisi ollut helpottavaa, kun olisi ollut joku selkeä syy kivulle.”

Eetun kivun syyn oli siis oltava toiminnallinen, kun kerran mitään rakenteellista ei ole havaittu.

”Onneksi päädyin kiropraktikko Krista Vallin vastaanotolle vaivani kanssa ja silloin rupesi kirjaimellisesti lukot aukeamaan. Krista kuunteli, pohti pitkittynyttä vaivaani ja syitä siihen. Jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen huomasin, että nyt löytyi hoito, joka pisti kivut polvilleen.”

Krooninen yläselän kipu jäi melkein kokonaan pois

Syy Eetun kivuille löytyi rintarangan tasolta, 5-6 nikaman paikkeilta. Hänen kylkiluunsa ovat tältä tasolta selän puolelta lukossa.

”Vaivaa ylläpitää koko oikean puolen yläkropan kireydet ja heikkoudet, joita nyt työstetään Kristan kanssa sekä omahoidolla ja hyvään työergonomiaan keskittymällä. Olen äärimmäisen helpottunut, että kivut ovat lähteneet laantumaan ja kipupäiviä ei juurikaan ole.”

Eetu on onnellinen siitä, ettei koskaan luovuttanut, vaan lähti vielä kokeilemaan kiropraktikon vastaanottoa, josta hänellä ei ennen selkävaivaa ollut lainkaan kokemusta. Eetulle jäi jo ensikäynnistä Kristalla todella positiivinen fiilis.

”Löysin Kristan kaltaisen ammattilaisen, jonka kanssa vaiva alkoi helpottua ja henkilökemiatkin kohtaa. Se on tärkeätä pitkässä hoitosuhteessa! Lisäksi oli kiva tulla kuulluksi ja selkeästi vaivani syy haluttiin saada selville vastaanotolla.”

Entisenä kilpaurheilijana ja nykyisenä sairaanhoitajana Eetu tiedostaa, että kehostaan kannattaa jatkossa pitää hyvää huolta. Se voi parhaimmillaan estää erilaisten vammojen syntymisen.

”Tiedän kyllä, että kehonhuolto on tärkeää, mutta olen aina sitä laiminlyönyt – jo kilpaurheiluaikoinakin. Varmasti sen vuoksi olenkin ollut paljon loukkaantuneena ja vammakierteissä. En voi siis sanoa, että se olisi ollut minulle tärkeää, mutta koitan oppia pitämään kehostani huolta paremmin.”

Eetulla on nyt oman kokemuksensa perusteella hyvä vinkki heille, jotka etsivät apua kiputilaan.

”Hakeudu rohkeasti ammattilaiselta toiselle, lopulta joku kyllä löytää hoitomuodon vaivaasi!”

Voit käydä kurkkaamassa Eetun kokemuksia kiropraktikolla käynnistä myös Facebookissa ja Instagramissa, Eetun omalla tilillä.

Jos kiinnostuit hakemaan apua vaivaasi kiropraktikolta, Krista Vallin vastaanotot ovat Tampereella The Back Roomissa (varaa aika tästä) ja Seinäjoella Pihlajalinnassa (varaa aika tästä).